Antreprenori cu stofă

Antreprenori cu stofă

Antreprenori cu stofă

Uite că suntem aproape de jumătatea lunii mai și, după ce am sărbătorit așa cum se cuvine Ziua Muncii cu sau fără mici, va să vină o nouă zi aniversară, pentru care este nevoie să ne scoatem pălăria. Vorbim astăzi despre ziua de 10 mai. Surpriză? Poate! Este ziua în care sărbătorim Ziua Regelui sau Ziua Regalității. Nici nu cotează acum dacă suntem sau nu pro monarhie. Asta este doar o chestiune politică. Ceea ce contează cu adevărat este istoria și momentele importante din acest capitol.

Data de 10 mai, marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, independența de stat și încoronarea primului rege al țării. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea și cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol pornește spre România la sfârșitul lui aprilie 1866. În ziua de 8 mai ajunge cu vaporul la Turnu Severin, iar pe 10 Mai 1866 intră în București. Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Da! Astăzi pare o frumoasă poveste, dar sunt detalii care ne fac să privim cu mare respect această zi aniversară. Și nu facem asta așa, doar ca să ne aflăm în treabă. Nu!

Astăzi, pare că avem minunatul sentiment de mândrie națională atunci când vorbim despre anumite obiective turistice de mare interes pentru o lumea întreagă. Ne simțim de parcă noi am fi proiectat și construit Castelul Peleș.

Palatul Băncii Naționale a României, Ateneul Român, Catedrala Mitropolitană din Iași, Catedrala din Constanța și foarte multe construcții monumentale au fost ridicate în această perioadă. Indiferent de latura politică, noi ne concentrăm pe acel tip de “management” al vremurilor. Sigur că pe atunci nu existau concepte precum „influencer” sau „speaker motivațional”. Pe bune? În ziua de azi, cu tot managementul performant și toate softurile din dotare, reușim să facem chinuit cam 2 km de autostradă, pe o zonă de câmpie. De ce această diferență?

Principala preocupare din vremea respectivă era pentru educație și artă. Și azi ne minunăm de aceste „bijuterii” arhitecturale, și azi ne întrebăm cum au fost făcute. Doar ne întrebăm.

Că tot vorbim despre minunatele modele contemporane management, o nouă cultură modernă de pus o diplomă în ramă. Și? Unde este viziunea? Unde este istoria? De ce vorbim despre antreprenori cu stofă, evident ca o metaforă? Din (ne)fericire, moda de astăzi ne aduce cele mai scumpe modele. Suntem asediați de stiluri, de linii, de trending-uri care mai de care, dar nu și de valori fundamentale. Ops!

Cum facem ca un costum scump să se asorteze cu nivelul nostru de educație antreprenorială? Cum facem ca mândria națională să se asorteze cu valorile și realizările noastre de zi cu zi? Hm! Hai să investim în educație, înainte de a investi în minunata imagine superficială!

Suntem în era digitală, mai mult superficială. Vedem aproape totul repede „pe diagonală” și pare că știm totul despre nimic. Avem „influenceri” care ne spun cum să facem avere în doar zece zile. Perfect! Aproape că nu avem nimic sustenabil. Mai mereu butonăm telefonul în căutarea unor soluții miraculoase care să ne aducă mai multă „liniște” în viața de zi cu zi și în companie. Și unde este valoarea?

Morala episodului de astăzi este despre faptul că baza unei dezvoltări durabile rămâne tot educația și lecția de istorie. Ziua de 10 mai nu este doar despre Carol I, este despre fiecare dintre noi, este despre fiecare „castel” construit de noi pentru generații. Ziua de 10 mai este despre un e-viitor, mai solid.

Suntem echipa Geseidl și împreună cu tine căutăm soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România. Nu este greu, nu este imposibil. Trebuie doar să concentrăm pe acțiuni cu adevărat importante.

www.geseidl.ro

Despre noi

geseidl logo

Soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România

Geseidl Consulting Group

Str. Ana Ipătescu, Nr. 20, Cod 100337,
Ploiești, Prahova, Romania


Copyright ©2017-2024 Geseidl Consulting Group. Toate drepturile rezervate.