Tratamentul antreprenorial

Tratamentul antreprenorial

Tratamentul antreprenorial

Dacă săptămâna trecută ne-am întrecut cu gluma, făcând un fel de „haz de necaz”, astăzi aducem în prim plan o temă foarte serioasă și vorbim despre sănătate. În fiecare an, pe 7 aprilie, este Ziua Mondială a Sănătății, un moment numai bun să reflectăm un pic asupra acestui subiect. Sigur nu o sa vorbim despre medicină, chiar dacă experiența din ultimii doi ani a demonstrat faptul că oricine poate avea o vastă cultură și pricepere pe domeniul medical. Care mai de care cu o părere, cu un sfat sau o atitudine super convingătoare. Ce e așa de greu? Doar putem fi „aproape” experți în orice domeniu. În agricultură avem mereu idei roditoare, în fotbal suntem de departe un balon de aur, iar medicina o mâncăm pe pâine. Deci? Putem fi „aproape” numărul unu pe orice domeniu. Sigur! Dar adevărul este mult mai dureros (păgubos), dacă tot vorbim despre medicină și tratamentul antreprenorial. Și aici chiar este un subiect sensibil care merită și trebuie să ne dea de gândit. Deci?

Sigur ai auzit ceva despre Hippocrates, cel mai vestit medic din Grecia antică, prin anul 460 î.Hr., considerat și astăzi „părintele medicinei”. Nu cred că se pricepea la fotbal și agricultură, dar sigur ne-a lăsat ca moștenire un genial jurământ, cu un mare rol de onoare profesională. Și nu este doar despre medici sau pacienți. Este despre orice profesie. Este despre atitudine, încredere și respect. Înțelegi asta?

De cele mai multe ori luăm medicina după ureche, ca să nu zic „la șuturi”. Treaba aia cu “lasă că …”! Că, ce? Gândirea pozitivă face bine, doar până la un punct. Apoi? Apoi este nevoie de profesionalism, oricare ar fi domeniul de activitate. Nu poți face afaceri doar cu o gândire pozitivă, fără toate funcțiile active. Și mă refer aici la structura unei afaceri.  Medicina provine din latinescul „ars medicina”, adică arta de a vindeca. So?

Nu contează mărimea unei afaceri doar prin vânzări, număr de angajați sau profit. Ceea ce contează cu adevărat este sănătatea acesteia. Cum tratezi o afacere? Simplu! Exact ca și în medicină, cu analize, diagnostic și tratament. Pare surprinzător? Poate! Dar este ceea ce trebuie. Te plângi că nu ai o creștere a vânzărilor sau că angajații tăi pleacă tot mai des? Când ai făcut, pentru tine, ultimele analize medicale și când ai făcut o analiză serioasă pentru afacerea ta? Sincer!

Vezi tu? Afacerile care se dezvoltă au nevoie de tratament profilactic (de prevenție). Nu trebuie să ajungi la urgențe, atunci când ceva devine extrem de grav și „dureros”, mai ales în contul bancar. Trebuie să vezi permanent cum stai pe piața (marketing), cum stai cu angajații (HR) sau cum stai cu profitul (contabilitate). Treaba asta cu analiza se numește AUDIT și poate, la prima vedere, îți dă ceva transpirație pe buget. Dar?

Dar prevenția este mult mai ieftină decât tratamentul. Știi asta! Am văzut afaceri în care oamenii veneau și plecau după un foarte scurt timp. De ce asta? Nimeni nu pleacă de la ceva care este wow. Serios! Ori procesul de angajare era unul eronat, ori cultura organizațională avea ceva probleme. AUDIT. Apoi, antreprenori care „se plâng” că nu mai sunt vânzările de altădată. Păi cum să fie asta dacă piața lor s-a schimbat, fără ca ei să bage de seamă? Încă mai vrei să vinzi televizoare cu lămpi? AUDIT. Sau, avem antreprenori care muncesc pe bune „pe brânci” și profitul rămâne aproape zero. Hm! Să continuăm?

Morala episodului de astăzi este despre sănătatea afacerilor și despre nevoia de a înțelege că optimismul nu înlocuiește profesionalismul. Tratamentul profilactic antreprenorial (auditul) este și trebuie să fie un model de atitudine, încredere și respect față de propria afacere. Este despre viitor!

Suntem echipa Geseidl și împreună cu tine căutăm soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România. Nu este greu, nu este imposibil. Trebuie doar să concentrăm pe acțiuni cu adevărat importante.

www.geseidl.ro

Despre noi

geseidl logo

Soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România

Geseidl Consulting Group

Str. Ana Ipătescu, Nr. 20, Cod 100337,
Ploiești, Prahova, Romania

Copyright ©2017-2024 Geseidl Consulting Group. Toate drepturile rezervate.