Mămăligă cu ... trufe.

Mămăligă cu ... trufe.

Salutare!

Doar ce am trecut de ziua de 9 mai, sărbătorind, mai mult sau mai puțin, Ziua Europei, apoi a venit ziua de 10 mai, Ziua Regalității. Pfff! Ce de sărbători au venit peste noi, una și una. Pe data de 10 mai 1866, Carol I începe o domnie de 48 de ani. Venit în țară, sub pașaport fals, din cauza conflictului pe care țara sa, Prusia, îl avea cu Imperiul Habsburgic, Carol I intră triumfător în capitala României, pe 10 mai 1866, aclamat de peste 30.000 de bucureșteni.

Dar toată povestea noastră nu este despre istorie sau despre marile domnii. Este despre dorința de a construi ceva durabil, ceva care să ne reprezinte pe noi, ca oameni de seamă ai antreprenoriatului, un fel de Castelul Peleș sau Palatul Băncii Naționale a României și alte edificii față de care astăzi avem un mare respect cultural și arhitectural. Da! Asta poate fi o lecție de istorie, dar și de ambiție.

De ce mămăligă cu ... trufe? Simplu! Pentru că și una și alta reprezintă o atitudine în fața evoluției. În ziua de astăzi , mămăliga este un standard tradițional, o amprentă a bunicilor noștri adusă la nivel de artă. Celebrele trufe reprezintă un nou standard culinar, demn de bucătăriile sofisticate ale cotidianului marcat fine dining. Se putea și cu mămăligă, se poate și cu trufe. Dar pot fi și împreună. Noua noastră societate numește asta „fusion”.  Acel ceva hibrid care combină tradiționalul cu modernul.

Trecem peste istorie sau culinar și înțelegem de ce avem nevoie de tineri care să aducă tradiționalul în zona modernă. Avem nevoie, chiar avem nevoie, de un nou „ Castel Peleș ” al zilelor noastre, chiar și în era digitală. Vorbim aici despre viziune și durabilitate. Da! Vorbe sunt peste tot și dorință cât cuprinde. Dar cu inițiativă, finanțarea și încăpățânarea de a duce lucrurile până la capăt este un pic mai greu, dar nu imposibil.

Antreprenorii au obligația morală de a susține acei tineri care au voință, dorință și capacitatea de a face lucrurile bine până la capăt. Mulți dintre noi au avut această șansă la vremea respectivă, cu posibilitățile vremurilor de atunci. De ce să nu o facem și noi acum? Hm! Pare prea complicat să ascuți azi un tânăr cu ambiții mari? Cine știe? Chiar acel tânăr astăzi naiv poate ca mâine să schimbe lumea. Și nu sunt puține aceste exemple, chiar și în România.

O șansă pentru un viitor mai bun! Poate că ne-am săturat să fim la coada clasamentelor pe statistici Europene pentru lucrurile bune sau în fruntea clasamentelor pentru lucrurile mai puțin bune. Și totuși ne mândrim cu puținele elite care ne reprezintă, fie din generația Hagi sau noua generație Popovici. De ce asta? Poate pentru că suntem prea leneși să ascultăm și să înțelegem tinerii sau prea ocupați să ne asumăm dezvoltarea lor. Dar, cu mare siguranță, la un moment dat, o să ne mândrim cu performanța lor. Wow, ce fain!

Mămăliga a însemnat pentru mulți dintre bunicii noștri un aliment de trai, de zi cu zi, pe când azi trufele înseamnă un stil nobil de viață marcat poate de un naiv succes antreprenorial. Care este diferența? Bunicii noștri au crescut oameni de valoare, cu respect și recunoștință pentru valori, noi trebuie să facem ceva mai mult. Să facem din aceste mici „trufe” un viitor care să ne reprezinte pe mai departe pentru un nou „Castel Peleș”, mai rezistent și mai sustenabil.

Morala episodului de astăzi este despre atitudinea noastră, a antreprenorilor trecuți prin viață, față de tinerii de astăzi. Poate sunt un pic zăpăciți, aiuriți sau fără o perspectivă clară. Dar este clar că ei sunt cei care vor merge mai departe, cu sau fără noi. Ei sunt cei în care merită să investim timp, răbdare și multă energie pentru o rețetă de succes antreprenorial. Nu este greu, nu este imposibil. Dar treaba asta merită, chiar merită, pentru o construcție durabilă care să rămână după noi.

Echipa GSG Art

Specialiști în dezvoltarea afacerilor din România.

Despre noi

geseidl logo

Soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România

Geseidl Consulting Group

Str. Ana Ipătescu, Nr. 20, Cod 100337,
Ploiești, Prahova, Romania

Copyright ©2017-2024 Geseidl Consulting Group. Toate drepturile rezervate.