Viziune și credință
Ei bine, da! Astăzi vorbim despre un lider spiritual care, prin acțiunile sale, a reușit să aducă speranța în viața multor oameni. Este vorba despre Papa Francisc. Nu întâmplător începem de aici pelerinajul nostru antreprenorial, pentru că înainte de orice obiectiv, proiect sau acțiune este nevoie de credință. Doamne Ajută! Cum ar spune muți antreprenori români la început de an.
Într-o perioadă în care tot mai mulți oameni aleargă după putere și influentă, există și persoane care devin surse de inspirație. Unii sunt faimoși, alții stau mai mult în umbră, însă ei reușesc să-i energizeze pe ceilalți și să facă lumea mai bună, atât cât se poate. Acum nu trebuie să fim nici mega idealiști.
Papa Francisc a reușit să câștige admirația oamenilor datorită atitudinii sale deschise și a reformelor făcute. Știi treaba aia cu omul sfințește locul, nu? Cam așa și aici! În ziua de astăzi se vorbește mult, chiar foarte mult despre lideri sau despre leadership cu rețete secrete și minuni, care mai de care. Am spus că se vorbește, nu că se și fac lucruri importante prin zona asta balcanică. Și aici apare minunata noastră dilemă. Să crezi în minuni sau în ceea ce poți face tu, cu ce ai învățat până acum?
Discursurile motivaționale sunt minunate și exemplare, până când dimineața deschizi ochii și treci la treabă. Ops! Minune, sau ce? De mâine o să fiu cel mai bun manager, contabil sau frizer. Mereu de mâine sau de anul acesta. Vai! Dacă vrei să faci asta, trebuie mai întâi să pui și ceva pe hârtie, adică etape de parcurs. Nu ai cum, chiar nu ai cum să faci marea cu sarea, așa ca prin minune.
Să crezi că poți fi mai bun în ceea ce faci este o prima condiție necesară dar nu și suficientă. Revenim la sensul liderului prin credință. Trebuie oare să crezi în oamenii alături de care lucrezi zi de zi? Sigur, dar nu orbește. Trebuie să crezi în capacitatea lor de a obține rezultate și de a respecta mediul intern al afacerii. Nu este suficient ca acel cineva să aducă mega rezultate, călcând în picioare tot ce se poate pentru a obține asta. Dacă ești un bun lider sigur știi să evaluezi obiectiv rezultatele oamenilor, prin KPI și atitudine. Știi că un mar stricat sigur va strica toată lada de mere, nu?
Tot la capitolul despre viziune și credință mai poate fi ceva de spus, așa pe românește. Diferența dintre “cai verzi pe pereți” și obiective antreprenoriale nu este una foarte mare. Șoc! Dacă tu crezi că poți face acel ceva unic și cei de lângă tine îți spun că este imposibil, aproape ai câștigat. Credința ta începe să prindă viață. Ai nevoie de voință de fier și o tonă de răbdare. Este imposibil să nu ai ajungi la acel ceva. Asta este diferența dintre succes și eșec. Dacă la prima adiere de vânt te-ai dat bătut, pe motiv ca nu ai avut noroc sau că astrele au fost împotriva ta, înseamnă că nu ai avut suficientă credință în proiectul tău.
Și mai e ceva! Să crezi că a fi bun și tolerant nu este echivalent cu a fi „fraier”. Bunătatea este despre a înțelege oamenii de lângă tine, cu problemele lor sau cu aspirațiile lor. Bunătatea este despre a pune în valoare calitățile oamenilor și nu despre a trece cu vederea incompetența acestora. A fi tolerant înseamnă să poți fi un adevărat mentor, pentru mai multă relevanță și simplitate în gândire. De multe ori gândim atât de mult și de profund, încât uităm ce facem și de ce vrem să facem asta.
Dragă cititorule, morala acestui episod este despre cum poți să folosești credința în scopul dezvoltării afacerii tale și despre cum poți să faci acel ceva în care tu crezi. Nu este o “piatră filozofală”, este doar o experiență de viață și antreprenoriat.
Suntem echipa Geseidl și împreună cu tine căutăm
soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România. Nu este greu, nu este imposibil. Trebuie doar să concentrăm pe acțiuni cu adevărat importante.
PS: În anul 2014, revista Fortune l-a desemnat pe Papa Francisc ca fiind liderul nr.1 al lumii.