Povestea unui greiere
Grenadine 17-1558. Despre chibzuința antreprenorului român .
Începem acest episod cu o fabulă. Da, o fabulă destul de haioasă, pentru cei care mai cred în morala versurilor citite cu viziunea de antreprenor. Pare iar o copilărie, dar esența este devastatoare. Așadar …
…
Cri-cri-cri, toamnă gri,
Nu credeam c-o să mai vii
Înainte de Crăciun,
Că puteam și eu s-adun
O grăunță cât de mică,
Ca să nu cer împrumut
La vecina mea furnică.
…
Nu știu dacă George Topârceanu avea stofă de antreprenor, dar morala lui este simplă, din această perspectivă. Sigur ai recitit cu drag versurile de mai sus și dai din cap, „aprobând pozitiv” sensul acestor cuvinte. Pleonasmul este asumat, tot prin literatura de pamflet.
Revenind la subiectul în cauză.
Când economisim sau cheltuim, când facem risipă sau investim? O altă nouă dilemă de business, la care nu vei găsi aici răspunsul, pentru că nici nu trebuie să facem noi asta.
Rezultatul este doar cel care contează, el îți va da răspunsul la dilema de mai sus. Mai știi întrebarea aia stupidă cu … unde te vezi peste 10 ani? Normal că tot în oglindă, vor răspunde cei puși pe glumă.
Că tot vorbim aici, în principal, despre management și servicii de contabilitate, adunăm și scădem, înmulțim și împărțim, iar la final? Apare marele rezultat. Greiere sau furnică?
Specialiștii spun să investești, cât de mult poți, pentru că numai prin investiție ajungi acolo unde ți-ai propus. Teama nu este pentru un antreprenor, precum nici euforia fără sens.
În termeni populari, există termenul de chibzuință. Sigur ai auzit de el, dar în zilele noastre nu mai pare un cuvânt la modă. Nu e COOL și nici măcar WOW. Și totuși există, cu sau fără voia noastră.
Din punctul meu de vedere, acest umil substantiv feminin, definește clar atitudinea de zece pentru antreprenorul român. Vai! Știi câte exemple de nesocotință față de chibzuință am văzut, cel puțin în ultimii ani? Cu carul, ca să păstrez terminologia populară. Nu e cazul să dau aici prea multe exemple, pentru că sigur le-ai văzut sau le-ai trăit și tu, din păcate.
Am mai spus asta. Nu este o mare problemă să greșești, însă este o dramă să nu înțelegi, să accepți și să înveți din aceste greșeli.
Revenind la chibzuință, ca un echilibru între zgârcenie și „mână largă”. Este acel fundament care te face să înțelegi că orice cheltuială (investiție) are ca scop eficiența și realizarea obiectivului propus.
Investiția, chiar și într-o perioadă de pandemie cum este acum, înseamnă o asumare a ceea ce vrei să faci. Fie că te dezvolți prin oameni sau tehnologie, fie că vrei să fii mai eficient și să reduci costurile, totul devine o chibzuință.
Și trebuie să reții, poate cel mai important lucru. Investiția este cea pe care ți-o poți permite și o poți gestiona ca manager, nu cea care te duce la „sapă de lemn”, din prea multă euforie fără sens. Scuze dacă iar am fost mult prea direct în exprimare.
Morala acestui episod …
Este că vă… „ îmbătați” zi de zi cu expresiile de genul: cea mai, cel mai, extraordinar, super, reduceri sau chiar mega, uităm sensul unor cuvinte simple. Tocmai, aceste cuvinte simple ne pot da expresia culturii antreprenoriale românești.
La final, îți propun să faci cea mai eficientă investiție de până acum. Nu e mare lucru! Intră pe Google și caută sensul cuvântului … „chibzuință”, în DEX.
Până la următoarea ediție îți doresc să faci investiții din ce în ce mai eficiente, fără dureri de cap sau nopți albe. Pentru că … cri-cri-cri, toamnă gri.
Suntem Geseidl Consulting Group, o afacere de familie care înțelege și respectă valorile parteneriatului, indiferent de provocări. Serviciile noastre reprezintă o valoare a succesului de peste 15 ani, alături de cei mai buni clienți.