O legendă venețiană.
Da, știu și am tot spus despre minunatul eveniment al zilei sau al anului, care electrizează o lume întreagă. Clar! Este Black Friday cu de toate, care mai de care. Ei și? Apoi? Urmează liniște? Nicidecum. Aparatul comercial nu doarme. Magazinele sunt aproape pline cu viitorul spirit de Moș Nicolae sau Crăciun. Alte oferte, altă distracție. Bun! Consumul este cel mai important în ziua de astăzi, mai ales cel IT, pentru mai tânăra generație. Poate justificat, sau nu.
Trecem peste toate aceste reduceri aparent amețitoare și ne gândim la o zi importantă pentru mulți dintre antreprenorii voinici, plini de aspirații (obiective). Am tot bătut monedă pe nevoia de a susține noile generații, de a le da mereu o șansă și de a le încuraja inovația, fără a face apel la treaba aia cu ... pe vremea mea ...
Așa este și trebuie să facem asta. Însă! Aici este un mare „însă”, care face obiectul scrisorii de astăzi. Ce să vezi! Nu trebuie să uităm totuși anumite repere morale ale istoriei, care au contribuit ca premisă la ceea ce suntem noi astăzi și mai ales la ce visăm, chiar dacă uneori „visăm la cai verzi pe pereți”. Ha!
Personajul de astăzi este nimeni altul decât ... Luca Pacioli (1445-1517), un călugăr franciscan, matematician și teolog, considerat părintele contabilității. El este cel care, la 10 noiembrie 1494, a publicat “Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalita.” Adică ... despre conturi și alte evidențe. Unul dintre capitolele acestei cărți, conținea o descriere detaliată despre contabilitatea Veneției. Wow!
Adică asta în 1494? Chiar, da! Știu că vremurile actuale sunt amețitoare prin informații, de cele mai multe ori irelevante, știu că mereu apar multe oportunități în spiritul nostru, mereu tânăr. Dar sunt și evenimente despre care ar fi foarte bine să știm. Nu ca o dată istorică de manual. Trebuie să știm ca importanță. De ce asta? Pentru că au fost niște oameni cărora trebuie să le mulțumim pentru o evoluție sănătoasă și echilibrată a civilizației, până în zilele noastre. Și cred că acesta este și scopul scrisorilor noastre, ca un omagiu pentru fundamente remarcabile. Atât!
Acest Luca Paciolo , numit Luca di Borgo, a fost un deschizător de drumuri pe zona contabilă, antreprenorială și socială. Indiferent cât de rebeli am vrea să fim, suntem conștienți de faptul că dezvoltarea vine dintr-o formă bună de organizare. Avem nevoie de ceva predictibilitate dar și de oportunități pentru inovație, totul într-un model bine așezat pe conturi sau căprării, cum e spune în termeni populari.
Pacioli a fost primul care a publicat o lucrare despre sistemul dublu de intrare în evidența contabilă. A fost prima lucrare tipărită despre metoda contabilității duble și funcții care au servit drept bază a unor bine-cunoscute lucrări în domeniul contabilității comerciale utilizate și în prezent. Și în prezent, da!
Morala episodului de astăzi? Este pentru cei mai tineri și despre istorie, care nu este făcută doar pentru manuale, predată poate prea repede și învățată poate fără multă înțelegere. Știi treaba aia cu gâsca prin apă! Morala este că vremurile actuale sunt inevitabil legate de tehnologie, de tip CTRL+F și gata. Ai găsit fix ce trebuia. Dar înțelegi ce ai găsit? Asta te ajută să construiești temelia dezvoltării tale ca om sau antreprenor! E despre fundația casei. Degeaba faci o casă ca după soare, dacă fundația este vai de ea. La primul vânt se cam duce. Așa și cu legătura dintre mica lecție de istorie și sustenabilitate, ca să folosim o expresie la „mare modă astăzi”. Atât pentru astăzi, restul... știi tu!
Suntem echipa Geseidl și împreună cu tine căutăm soluții inteligente și inovații pentru dezvoltarea afacerilor în România. Nu este greu, nu este imposibil. Trebuie doar să concentrăm pe acțiuni cu adevărat importante.