Artă și geniu

Artă și geniu

Artă și geniu.

Nu cu mult timp în urmă, vorbeam public despre faptul că artă poate fi în tot ceea ce faci. Arta este în pictură, matematică, contabilitate, fizică și chiar în bucătărie. De fapt, ce înseamnă artă? Eu nu cred foarte tare în definiții, dar cred că arta este dată de om pentru a scoate tot ceea ce este mai frumos pe domeniul lui de competență. Da, de competență! Putem oare uita faptul că noi suntem pricepuți la toate? Că suntem acel ceva in jurul căruia se învârte soarele? No! Astăzi am ales să vorbim despre un anume Constantin....

Bănuiești cine? Da, Constantin Brâncuși. Cel care ne-a lăsat moștenire, dincolo de capodoperele sale, o ambiție fantastică. Ambiția de a reuși. Născut pe 19 februarie 1876, Constantin Brâncuși ne-a lăsat moștenire “Coloana Infinitului” ca un simbol al încrederii că noi, noi cei digitalizați de astăzi, putem să avem viziune și rezultate.

„Eu nu creez păsări, ci zboruri” , spunea cândva Brâncuși.

Tot ceea ce vreau să dezvolt cu acest subiect este despre capacitatea noastră de a vedea, dincolo de nori sau neșansă. Și nu este despre o simplă visare sau naivitate. Este despre dorința fiecăruia dintre noi, pentru care trebuie să muncim zi de zi, ceas de ceas. Este despre noi cei care, de cele mai multe ori, “ne mândrim” cu operele lui Constantin Brâncuși, doar prin prisma faptului că a fost “neam” cu noi.  Hai că ne-am scos! J

Arta ești tu, indiferent ceea ce faci, dacă ai pasiune, seriozitate și înțelepciune, dacă ai încredere în tine și în cei care te critică obiectiv. Da, critica este un subiect sensibil. Doar atunci când înțelegi că greșești, ai marea șansă să înveți. Doare, dar înveți! Ce poți face cu  bucată rece de piatră? Artă! Ce poți face cu niște cifre fără sens? Artă! Ce poți face cu ceva legume și o frunză de mentă? O artă culinară! So?

Hai să trecem arta pe antreprenoriat. Ce? Da! Începem cu ceva foarte, foarte simplu. Arta de a gândi și arta de a asculta. Pare ciudat? Poate! Dar este primul pas către performanță. Gândește bine înainte de a face ceva. Vei economisi timp și bani. Ascultă ce spun cei de lângă tine și vei avea de învățat. Nu este un exercițiu foarte greu. Încearcă să te specializezi pe un domeniu si să-l faci dumnezeiește. Gata cu de toate! Este foarte complicat și vei avea foarte multe provocări ca manager.

Dacă nu știai, există pizzeria „Da Michele” din Napoli care, din anul 1870, face doar două feluri de pizza. Una doar cu roșii, numită Marinara, iar cealaltă cu roșii și mozzarella, adică Margherita. Nebunie, sau ce? Ei bine, aceasta este cea mai vestită pizzerie din lume, unde trebuie să ai programare. De ce asta? Pentru că … știi tu!

Morala episodului de astăzi este despre curaj, despre curajul de a face artă din afacerea ta. Nu este despre pictură sau teatru. Este despre personalitatea ta de antreprenor și curajul de a visa cu ochii larg deschiși. Evident că acest frumos vis are nevoie de un plan de afaceri, de bugete și resurse. Dar fără acest vis, toată teoria nu prea are sens. Să calculăm ce? Ceva ce nici nu știm ce vrem? Quo Vadis?  Da, ca și în cazul lui Constantin Brâncuși, teoria este bună doar după ce ai propriul tău vis, propria definiție a  “infinitului”. Pare filozofic și complicat, dar nu imposibil. Pentru asta există și astăzi “Coloana Infinitului”. Punct.

Suntem echipa Geseidl și împreună cu tine căutăm soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România. Nu este greu, nu este imposibil. Trebuie doar să concentrăm pe acțiuni cu adevărat importante.

www.geseidl.ro

About Us

geseidl logo

Smart solutions for business development in România

Geseidl Consulting Group

Str. Ana Ipătescu, Nr. 20, Cod 100337,
Ploiești, Prahova, Romania


Copyright ©2017-2024 Geseidl Consulting Group. All Rights Reserved.