Adunarea, cu virgulă.
Nu de puține ori avem treabă cu această minunată adunare. Ne adunăm ca să ne strângem, ne adunăm să vorbim sau ne adunăm ca să ne distrăm. Pare logic, nu? Doar că ieri am auzit un fel de adunare, pe formatul de „câteva chestii”. Nu poți lua și tu la tine în mașină câteva chestii? Sigur, vine răspunsul inconștient al sistemului neurologic, lipsit de prejudecăți. Câteva, ce mare lucru? Exact! Acest „câteva” era, de fapt, ceva aproape de ... a umple un camion cu tot cu remorcă.
Și? Unde e logica? Simplu! Ne obișnuim să vorbim „pe diagonală”, și uităm să fim specifici. Cuvinte, vorbe și … cam atât. Câteva vorbe „aruncate” pe ici pe colo. Da, știu că este greu să poți spune totul în câteva cuvinte simple, clare, ușor de înțeles și de memorat. Specific. Și de aici încep o grămadă de probleme. Cât? Unde? Când? sau până când? Wow! Aproape că te doare capul. Serios? Sigur o să te doară capul atunci când vei înțelege adevăratul sens matematic al adunării, pentru simplu cuvânt … “câteva”.
Ce zici să ne concentrăm astăzi pe adunare? Deși aparent o chestie simplă, această adunare matematică are o strânsă legătură și cu antreprenoriatul modern. Nu de puține ori, mai din grabă sau mai din viteză, adunăm mai mult pe „pe diagonală”. Adunăm rezultate fără cifre, adunăm dorințe fără strategie sau adunăm oameni fără viitor. Tot timpul adunăm.
Astăzi omagiem personalitatea unui matematician și pedagog român, profesor la Universitatea din București și la Școala Politehnică din București, membru al Academiei Române și al mai multor academii străine, doctor honoris causa al Universității din Varșovia. Da! Vorbim despre Gheorghe Țițeica, cel care a lansat “Problema piesei de cinci lei”. Ce treabă are asta cu parcursul nostru antreprenorial? Simplu!
Matematica, logica și relevanța oricărei decizii se bazează, conștient sau nu, pe asumare. Nu este deloc simplă această asumare, mai ales atunci când vrem să găsim vinovați pentru lipsa de performanță a unei afaceri sau pentru orice lipsă. Apoi începem să adunăm, cu bune și cu rele. Adunăm oamenii în ședințe interminabile, adunăm decizii sau demisii. Iar adunăm?
In definitiv, totul stă în deciziile tale. În decizia de a fi specific, în decizia de a vedea afacerea ca pe o afacere, în decizia de a te concentra pe acțiuni cu adevărat importante pentru tine și afacerea ta.
Ne mândrim cu rezultate, ne sare inima din piept atunci când afacerea este pe profit, dar cel mai mult, trebuie să ne mândrim atunci când reușim să construim. Să construim o afacere profitabilă, o echipă de succes sau o viziune pe termen lung. Adunarea nu trebuie să dea cu virgulă, adunarea este mereu pe plus, este mereu despre „Piesa de cinci lei”. Știu că sună un pic din poveste, dar este un drum spre succes.
Morala episodului de astăzi este despre o simplă adunare, cu sau fără virgulă, o adunare care uneori ne dă o satisfacție deplină pentru munca depusă, iar alteori ne împovărează cu noi și noi responsabilități inutile și total neprofitabile. Este cazul să aduni virgule sau timpul să faci profit? Afacerile au fost, sunt și vor fi mereu despre oameni, încredere, responsabilitate și profit. Știi treaba aia cu … unu plus unu fac mai mult decât doi, doar dacă reușești să aduci în prim plan valoarea unei adunări fără virgule, fără decizii confuze și fără acel ilustru și irelevant “câteva”.
Suntem echipa Geseidl și împreună cu tine căutăm soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România. Nu este greu, nu este imposibil. Trebuie doar să concentrăm pe acțiuni cu adevărat importante.