Drepturile omului. Made in ONU

Drepturile omului. Made in ONU

Drepturile omului. Made in ONU

Hei, ne apropiem de sfârșitul anului 2021, un an dificil dar și provocator. Cum s-ar spune, cu „de toate”. Am avut măsuri peste măsuri și restricții peste restricții. Antreprenorii, cu siguranță, au avut de luptat și de îndurat toate aceste măsuri. Astăzi, 10 decembrie, este oficial Ziua Internațională a Drepturilor Omului (ONU), ceea ce pare a fi o mare sărbătoare. Wow! Drepturile Omului. Cam așa ceva!

Ce trebuie să reprezinte această zi, dincolo de o zi de sărbătoare? Înțelepciune, cred eu! Da, aceste Drepturi ale Omului sunt definite fie prin Constituție, fie prin bunul simț, fie prin chestii care ne definesc ca oameni. Să vorbim astăzi despre drepturile angajaților sau drepturile angajatorilor? Și una și alta. Indiferent de ce parte am fi, viața și credința ne învață să fim echilibrați.

Nu de puține ori, am auzit angajați care își doreau să devină antreprenori si antreprenori care s-au săturat de responsabilități și de gândeau să treacă în barca angajaților. Da, e complicat. Doar că, toate acestea se întâmplă, mai mereu, din cauza lipsei de viziune. Ce înseamnă mai exact treaba cu Drepturile Omului, în viața reală?  Libertatea de a alege și libertatea de a te exprima. De a alege, ce? Ce vrei tu să faci, evident! Vrei să fii muncitor? Super! Poate vei fi cel mai bun și cel mai apreciat muncitor din industria ta. Chiar nu este nimic josnic în asta. Poți fi chiar omul care face curat prin birouri. Eu cunosc și apreciez pe cineva care face asta zi de zi, de la ora 5 dimineața. Întrebarea este, cum ar fi birourile fără persoana respectivă?

Revenind la subiect . Indiferent dacă ești antreprenor, manager sau angajat, respectă oamenii de lângă tine! Nu este greu! Orice organigramă înseamnă responsabilități, nu și statuie. Fiecare om are un merit, în felul lui. Nu încurajăm lenea sau lipsa de performanță, dar încurajăm respectul față de oameni. Da, poți da afară un angajat dacă nu face performanță pe postul ocupat, dar nu poți să-i distrugi personalitatea. Până la urmă tu ai fost cel care l-a angajat, nu?

Relația dintre angajat și angajator trebuie să fie una bazată pe rezultate și respect. În unul din episoadele trecute vorbeam despre răbdarea de a gândi și scrie o Fișa a Postului . Exact! Dacă un angajat nu performează, tu ești cel care a greșit. Omul nu are nicio vină, atât a putut sau atât a înțeles. Cea mai mare calitate a unui antreprenor, care vrea să facă ceva în business, este să învețe recrutarea celor mai buni oameni. Pe bune! Toți, dar toți, miliardari lumii, au angajați oameni super eficienți și specializați pe fiecare domeniu, cu mult mai buni decât antreprenorul sau chiar investitorii. De ce asta? Pentru că oamenii aduc valoare în firmă. Hei! A trecut vremea când antreprenorul era mai „deștept” decât toți angajații din firmă și dădea mereu sfaturi “părintești”. Asta este doar o istorie balcanică, de mult apusă!

Performanța înseamnă oameni, mai ales în era digitală. Acești sau acei oameni sunt mai mult decât o forță de munca activă, priviți ca un factor de producție și retribuție. Sunt oameni inteligenți, sunt oameni cu personalitate, sunt oameni pentru care respectul reprezintă prima formă de eficiență. Nu, nu vorbim despre drepturile omului, doar ca să ne aflăm în treabă. Vorbim despre acest subiect doar pentru educația antreprenorială și performanța în business, împreună cu oameni competenți.

Morala episodului de astăzi este despre respectul față de oameni și nu față de funcții. Vorbim despre cum facem oamenii să performeze și nu despre cum suntem noi mai deștepți. E simplu! Este dreptul fiecăruia dintre noi de a alege. Tu ce alegi?

Suntem echipa Geseidl și împreună cu tine căutăm soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România. Nu este greu, nu este imposibil. Trebuie doar să concentrăm pe acțiuni cu adevărat importante.

www.geseidl.ro

Despre noi

geseidl logo

Soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România

Geseidl Consulting Group

Str. Ana Ipătescu, Nr. 20, Cod 100337,
Ploiești, Prahova, Romania

Copyright ©2017-2024 Geseidl Consulting Group. Toate drepturile rezervate.