Ceva despre ceva. Made in India.

Ceva despre ceva. Made in India.

Ceva despre ceva. Made in India.

Pentru ultima noastră săptămână de călătorie prin Asia, am ales sa vorbim despre acel „ceva” care definește cultura extrem de diversificată din India, una dintre cele mai interesante țări din lume.

Toate lucrurile par a fi amestecate aici însă asta este adevărata unicitate a Indiei. Nu mai găsești nicăieri o țară la fel ca ea. De la tradiția folosirii mirodeniilor și a condimentelor la tehnologia informației, totul definește cel mai bine acel  „ceva”. Și apropo de asta … Povestea expresiei cu “prețul piperat” chiar este una care merită să fie citită. De ce am ales această temă pentru astăzi? Simplu! Aud din ce în ce mai des „hai să facem ceva”. Mereu ceva și mereu dezamăgitor că acest sau acel ceva rareori are specificații foarte clare. Și rezultatul va fi cam … tot ceva. Cum s-ar spune vorbim ceva despre... ceva.

Pentru un antreprenor, rezultatele sunt cele care contează , fie că vorbim despre bani, echipă sau investiții. E normal! Dincolo de această normalitate este esențial ca ceea ce ne dorim să fie bine definit prin ceva cu sens. Da, asta cere timp și concentrare și nu se face așa pe fugă, între două treburi.

La capitolul idei, mai mult sau mai puțin mărețe, antreprenoriatul românesc duduie. Pac! „Am o idee grozavă. Hai să facem ceva cu ea!”. De parcă fix acum trebuie începută și până mâine terminată. Calm! Ideile sunt bune, chiar grozave dacă stau în prima fază la „dospit”, apoi frământate pe toate părțile în direcția în care merge afacerea (vezi de ce trebuie să ai misiune, viziune și valori). După ce se termină dospitul și frământatul urmează etapa de coacere (punere în practică).

De preferat este să ai un plan bun, obiective dedicate și resurse. Unii dintre antreprenori, mai euforici din fire, au tendința să mai sară peste aceste etape. Explicația este stupidă, evident. De ce să mai pierd timp și cu asta când eu știu sigur ce vreau. Pe bune! Este fix pe invers. Poți pierde mai mult timp și mai multe resurse când îți dai seama că ai uitat ceva sau că ceva nu merge așa cum îți imaginai tu la începutul euforic. Doar din noroc sau întâmplare poți obține performanță plecând de la acel „ceva”. Chiar vrei asta?

Mai trebuie să-ți mai spun de ce am ales India ca suport pentru această scrisoare?

Morala acestui episod este despre modul în care poți să faci ceva, într-un mod organizat și predictibil, pentru ca rezultatul să fie altceva, decât ceva. Pare un pic complicat dar e o chestie foarte utilă. Atât!

Rezultatele sunt expresia modului de gândire și organizare.

Suntem echipa Geseidl și împreună cu tine căutăm soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România. Nu este greu, nu este imposibil. Trebuie doar să concentrăm pe acțiuni cu adevărat importante.

www.geseidl.ro

Despre noi

geseidl logo

Soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România

Geseidl Consulting Group

Str. Ana Ipătescu, Nr. 20, Cod 100337,
Ploiești, Prahova, Romania

Copyright ©2017-2024 Geseidl Consulting Group. Toate drepturile rezervate.