Arhitectură și artă, în afaceri. Made in Italy
După scurtă întoarcere de săptămâna trecută, ne continuăm traseul antreprenorial prin Italia. Cum poți să definești mai bine această destinație, decât prin arhitectură și artă, pe lângă multe altele.
Evident că, pe domeniul gastronomic, putem să vorbim și despre paste și pizza, dar ar fi un alt subiect. Am ales arhitectura și arta pentru că aceste două elemente definesc cel mai bine fundamentul unei afaceri.
Concentrează-te pe arhitectura afacerii! Este foarte important, chiar dacă pare “de manual”. Vedem acele clădiri istorice din Italia și ne întrebăm cum au putut să reziste vremurilor? Nu era atâta tehnologie, comunicare și totuși …
Da, principalul lucru este despre rezistența și arhitectura unei afaceri. Nu de puține ori avem tendința să facem schimbări de oportunitate în business, că așa pare “la modă”. Nu de puține ori ne grăbim să finalizăm ceva ce pare o treabă ușoară și în fapt facem ceva de mântuială. Această superficialitate și lipsă de consecvență afectează grav dezvoltarea afacerilor. Succesul adevărat se traduce doar prin ani de muncă și consecvență. Restul este doar “blowing in the wind”.
Nu întâmplător abordăm astăzi acest subiect, pentru că mulți antreprenor mici vor rezultate mari, imediat. „Păi am făcut aia și aia. Nu mișcă nimic, nu se simte nimic”. Așa este, mare adevăr. Nici nu are cum să miște ceva, când primii pași sunt legați doar de exercițiu și nicidecum de performanță. E ca și cum ai cere unui copil de un an să alerge la maraton. Serios?
Graba strică treaba. Cam așa sună, nu? Ok. Nimeni nu zice că trebuie să aștepți o sută de ani, să poți culege primul măr. Ar fi absurd. Dar exercițiul de arhitectură merită încercat, din cel puțin două motive. O arhitectură bună înseamnă rezistență în timp dar înseamnă și disciplină, o disciplină de care avem mare nevoie pentru dezvoltare. Cum spuneam într-un episod, din anul precedent, disciplina este grea și uneori doare, dar rezultatul este de departe peste așteptări.
Cu siguranță că o arhitectură bine gândită și o disciplină de fier au stat la baza construcțiilor romane, multe dintre acestea admirate și astăzi. Italia are cele mai multe situri din tot Patrimoniul mondial UNESCO.
Ok. Dacă la toate acestea adăugăm și ingredientul artă, chiar iese ceva monumental, că tot ne învârtim astăzi prin Italia. Da, arta nu înseamnă doar muzică, pictură sau teatru. Nicidecum! Arta este în tot ceea ce faci, în fiecare zi. Nici nu contează dacă faci covrigi sau instalații petroliere. Vorbim despre estetica afacerii, despre forma de dezvoltare și despre culoarea succesului. Da, arta poate fi în orice afacere. Trebuie doar să vrei.
Morala acestui episod “parlare di affari” este despre atitudinea ta în dezvoltarea unei afaceri durabile.
IMPORTANT : Îți aduc aminte despre proiectul umanitar al Asociației Geseidl pentru Sport și Sănătate, prin care susținem achiziția unei noi stații de oxigen la Spitalul CF din Ploiești. Și tu poți face o donație! Și tu poți ajuta . Pentru detalii, sună la 0720-470-030 - Popa Constantin, Manager Proiect sau vezi pagina https://bit.ly/39ulZK7
Suntem echipa Geseidl și împreună cu tine căutăm soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România. Nu este greu, nu este imposibil. Trebuie doar să concentrăm pe acțiuni cu adevărat importante.