A fi sau a nu fi?

A fi sau a nu fi?

A fi sau a nu fi?

Da, pare o simplă întrebare desprinsă din opera dramaturgului William Shakespeare. În realitate, vorbim astăzi despre dilema antreprenorului, un antreprenor marcat de multe întrebări cu sau fără răspunsuri. De ce ești sau de ce vrei să fii antreprenor? Vrei mai mulți bani sau mai mult timp liber? Vrei să fii șef sau să ai viața în mâinile tale? Hm! Poate fi un început, dar un început al frământărilor.

Warren Buffet, CEO-ul Berkshire Hathaway, este unul dintre cei mai populari antreprenori și investitori din lume. El are în subordine 300.000 de angajați, însă își lasă managerii să conducă afacerile sale ca și când ar fi ale lor. Wow! Fix aici îmi doream să ajung. Gâdul de a avea 300.000 de angajați îți poate da fiori, nu glumă. Dacă nu merge afacerea, dacă … dacă … dacă …

Ei bine, trebuie să învățăm faptul că un investitor sau antreprenor este cel care face business. El nu este un bun contabil sau informatician sau … “whatever”. El este cel care are viziunea succesului și știe cum să pună oamenii în valoare. Departe de micro-managementul balcanic, antreprenorul caută succesul prin oameni.  Chiar dacă tehnologia face diferența în ziua de astăzi, oamenii rămân în prim plan.

„Prețul este ceea ce plătești. Valoarea este ceea ce capeți”? Îți este cunoscut acest citat? Ei, da!

Vorbim despre prețul succesului sau investiția în oameni? Vorbim despre “prețul” greșelilor noastre sau despre investiția în viitorul nostru antreprenorial? Uneori spunem … pfff … ce prost am fost, câți bani am pierdut cu nu știu ce decizie. Dacă știi unde ai greșit, se poate spune că a fost o investiție. Știu că sună ciudat, dar și greșelile pot fi o investiție, în tine. Adică ai învățat ceva, pe banii tăi, sper că nu foarte mulți. Toți, dar toți antreprenorii au trecut prin asta, oricâte scoli sau diplome ar fi avut. Este regula nr.1 din antreprenoriat.

Astăzi, vorbeam, la o cafea, cu unul dintre antreprenorii remarcabili din business-ul românesc. Și să vezi ce? „Stofa de antreprenor: depășește cu mult știința de a face sau de a fi. Punct. Am vrut să vad dacă are viziune. Avea! Și ce viziune! Am testat încrederea. Avea! Am verificat sustenabilitatea. Chiar, da! Și ce să vezi? Afacerea lui trebuia să treacă la un alt nivel, mult mai scalabil. Și de aici începe treaba. A fi sau a nu fi!

Ești antreprenor? Caută răspunsuri simple la întrebări, aparent complicate. Caută valoare pentru fiecare ban investit. Caută oameni remarcabili și tehnologia potrivită, caută eficiența și profitul. Despre asta este vorba în antreprenoriat. Respectul este cel mai important atribut al unui antreprenor. El nu trebuie să fie nici iubit, nici blamat. Trebuie doar să fie respectat pentru cum gândește și cum deleagă responsabilitățile, pentru viziunea lui și pentru felul de a atrage o energie constructivă. Restul este o întreagă teorie pe care poate o știi sau o aplici intuitiv.

Morala episodului de astăzi este despre dilema antreprenorului. Dacă ești antreprenor pentru că vrei mai mulți bani, faimă sau doar să fii șef, atunci decizia este una problematică. Dacă ești antreprenor ca mentor al unor generații sau ca vizionar care poate schimba lumea, atunci atitudinea ta este una peste măsură. Deci? Antreprenoriatul este în principal despre tine și poate cei 300.000 de angajați de lână tine, pentru care prețul este ceea ce plătești (ore de muncă) și valoarea este ceea ce capeți (bani, reputație, respect). Da, este vorba despre prețul succesului!

Suntem echipa Geseidl și împreună cu tine căutăm soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România. Nu este greu, nu este imposibil. Trebuie doar să concentrăm pe acțiuni cu adevărat importante.

www.geseidl.ro

Despre noi

geseidl logo

Soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România

Geseidl Consulting Group

Str. Ana Ipătescu, Nr. 20, Cod 100337,
Ploiești, Prahova, Romania

Copyright ©2017-2024 Geseidl Consulting Group. Toate drepturile rezervate.