Ziua Muncii, cu de toate.

Ziua Muncii, cu de toate.

Ziua Muncii, cu de toate.

Doar ce am trecut cu bine peste Sfintele Sărbători Pascale și uite că dă năvală peste noi o altă sărbătoare. Una, chiar fix legată de antreprenoriat. Ziua Muncii. Surprinzător, sau nu, această zi este o mare dilemă pentru mulți antreprenori. O altă zi liberă? Iar? De ce asta? Este o zi liberă de muncă pentru că …

La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanți au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite, însă cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au mers 90,000 de demonstranți, din care aproximativ 40,000 se aflau în grevă. Rezultatul: circa 35,000 de muncitori au câștigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului. Wow!


Dar nu despre ziua liberă vrem să vorbim astăzi și nici despre celebrele grătare cu friptură sau mici, la iarbă verde. Astăzi vorbim despre muncă eficientă și despre pasiune. Da! De cele mai multe ori, această stupidă pasiune mai că ne omoară. Se tot vorbește despre un concept nou numit “The Joy of Work”. Un concept bazat pe 4 zile de muncă pe săptămână, pe dezvoltarea abilităților personale și pe valorile echipei pentru performanță. Pare a fi un concept perfect! Doar că …

Este cineva care să nu fi auzit ceva despre George Enescu ? Un minunat compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor român, care ne spunea că … „Odihnește-te de muncă, prin muncă”. Ok! Asta nu înseamnă că trebuie să muncești zi și noapte, peste puterile tale. No! Asta înseamnă că trebuie să fii eficient, să faci exact ce trebuie, atunci când trebuie. Rezultatul contează, nu? Este vorba despre orchestra care iți aduce o bucurie în fiecare zi. Fiecare instrument își face treaba, așa cum trebuie și fiecare notă este la locul ei. Despre asta este vorba! Nu e teorie, este despre de Ziua Muncii.

Nu trebuie să ne rupem muncind, nu trebuie să depășim planuri fără limite. Trebuie doar să facem ceea ce știm! Treaba aia cu omul bun la toate este doar o iluzie, aproape ineficientă. Uneori avem impresia că știm să facem aproape orice. Suntem buni la fotbal în fața unui televizor, suntem bucătari desăvârșiți atunci când vine vorba despre sfaturi sau cei mai buni electricieni, când ne curentează nevoia. Asta depășește limita performanței. E treaba aia cu … lasă că știu eu. Serios?

Cârpeală, sau ce? Nu de puține ori am susținut teoria specializării, luată mai tot timpul peste picior, în mediul antreprenorial. Specializarea înseamnă eficiență. Să bați azi un cui, pare simplu. Să bați zilnic o sută de cuie e ceva de nu poți să crezi. Poate fi vai de degetele tale. Este doar un exemplu, poate prea minimalist.

Revenim la muncă și la performanță. Dacă vrei exemple mai elocvente, hai să vorbim despre sport, despre sacrificii și implicare? La TV, totul pare atât de simplu, încât de mâine poți fi chiar tu un super campion, la orice sport. Dar … în spatele acestei aparente ușurințe, este despre un efort uriaș, fără limite.

Poți să visezi la performanța antreprenorială, poți spera că într-o zi vei fi acolo sus pe un podium al succesului, dar până atunci munca este principalul ingredient, cu sau fără zile libere.

Morala episodului de astăzi este despre implicare. Ziua de 1 Mai, înseamnă mai mult decât o zi liberă din calendar. Dincolo de mici, muștar și relaxare, este un moment de gândire pentru o muncă eficientă, mai ales pentru noua perioadă „Meta”. Este o perioadă plină de schimbări, în care oamenii au nevoie de viață personală și profesională fără limite, au nevoie de bani și satisfacții. Suntem în anul 2022, un an al marilor schimbări bazate pe fundamente clasice, probate cu succes în timp. Nu inventa acum roata și apa caldă!

Suntem echipa Geseidl și împreună cu tine căutăm soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România. Nu este greu, nu este imposibil. Trebuie doar să concentrăm pe acțiuni cu adevărat importante.

www.geseidl.ro

About Us

geseidl logo

Smart solutions for business development in România

Geseidl Consulting Group

Str. Ana Ipătescu, Nr. 20, Cod 100337,
Ploiești, Prahova, Romania

Copyright ©2017-2024 Geseidl Consulting Group. All Rights Reserved.