Când soarele răsare. Made in Japan.

Când soarele răsare. Made in Japan.

Când soarele răsare. Made in Japan.

După ce săptămâna trecută am vorbit despre zâmbet și succes, astăzi virăm ușor către soare. Nu, nu te lăsăm cu ochii în soare. Este un viraj ce ne conduce fix în Japonia, numită și Țara Soarelui Răsare. Ai fi surprins să afli câteva lucruri interesante despre această țară, dincolo de afaceri.

Prima și cea mai importantă curiozitate este că în Japonia poți trage (regulamentar) un pui de somn la muncă. Ha! Neoficial sigur și la noi se mai practică acest „dulce sport”. Da, dar încă nu am vorbit despre eficiența muncii la ei și la noi. Pentru japonezi, treaba asta cu somnul la muncă este privită chiar ca un semn de seriozitate și implicare.

Să mai punem la socoteală faptul că sunt politicoși, calmi când întâmpină greutăți și un lucru fantastic … nu se plâng. Cum sună asta? Mai știi că vorbeam noi despre stilul balcanic de a pune acel stupid ghinion ca pretext în fața neputinței. Poate ar fi bine să înțelegem că starea de agitație permanentă și oftatul nu se prea asortează cu succesul și antreprenoriatul. Vezi modelul Japonez! Bine, acum nici ei nu cred că sunt unu și unu, dar ca trăsătură generală cam așa se definesc.

În Japonia se comercializează și pepeni verzi în formă pătrată. Ei sunt de fapt pepeni verzi obișnuiți, crescuți în cutii pătrate. Ghici e? Aceștia sunt mai ușor de depozitat și de transportat. Eficiență sau ce?

Mai sunt multe astfel de curiozități din această țară, dar ne oprim aici spunând că Japonia este cel mai mare producător de automobile din lume.

Care este acum legătura dintre această destinație a „Soarelui Răsare” și traseul nostru antreprenorial? Ei bine, câteva dintre argumente au fost spuse mai sus. Nu pare mare lucru, dar sunt foarte importante.

Auzi mereu la cursurile de antreprenoriat dezbateri aprinse despre planificare, despre eficiență sau despre cultura organizațională. Pe bune? Dar despre tine ai auzit ceva? Despre cum înțelegi tu să transformi lucrurile simple în valoare concretă? Cum ar fi să fii punctual la o întâlnire și să faci asta la fiecare întâlnire. Este un prim pas către educația antreprenorială de succes. Pare stupid de simplu? O să vezi că, după zâmbetul natural de săptămâna trecută, această simplă etică a punctualității are o valoare extraordinară pentru tot ceea ce faci tu ca business. Serios!

Apoi, să vorbim despre atitudinea calmă în momentele alea în care îți vine să „arunci cu tot în toate”, pe modelul „stai să vezi ce fac eu acum …”.Știi că doar calmul te ajută să găsești soluții eficiente, să rezolvi problemele și să poți avea aproape întreaga echipă. Calm! Respiră! Nu sunt exerciții de Yoga, vorbim doar despre modul de a privi și rezolva problemele dintr-un antreprenoriat, nu de puține ori furios. J

Morala acestui episod este despre cum trebuie să te concentrezi pe soluții și nu pe probleme. Focusul pe soluții te ajută să te dezvolți, cu calm. Focusul pe problemele „te ajută” să te enervezi, să vezi că totul pare gri sau negru. Cam atât!

Stai calm, găsește soluții și nu uita să zâmbești! J

Suntem echipa Geseidl și împreună cu tine căutăm soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România. Nu este greu, nu este imposibil. Trebuie doar să concentrăm pe acțiuni cu adevărat importante.

www.geseidl.ro

About Us

geseidl logo

Smart solutions for business development in România

Geseidl Consulting Group

Str. Ana Ipătescu, Nr. 20, Cod 100337,
Ploiești, Prahova, Romania

Copyright ©2017-2024 Geseidl Consulting Group. All Rights Reserved.