Afaceri cu talent, în România.

Afaceri cu talent, în România.

Afaceri cu talent, în România.

Așadar, începem noua noastră călătorie antreprenorială prin țările lumii și pornim chiar de aici, din România. Suntem un popor talentat, nimic de zis. Poate chiar prea talentat. Uneori acest exces de talent ne dă socotelile peste cap.

La ce mă refer aici?

Nicidecum la emisiuni tv sau alte evenimente specifice. Acest talent nativ excesiv românesc se reflectă, de cele mai multe ori, în afaceri prin faptul că avem teribila impresie că ne pricepem la toate. Știm bine cu ce se mănâncă aproape orice. Știm așa, după ureche, să facem un plan de afaceri la minut, de parcă am pune micii pe grătar, știm să facem angajări fără suportul unei firme specializate, știm să facem marketing la o cafea, le cam știm de toate, aparent .

În esență, toate aceste talente înseamnă de cele mai multe ori o totală ineficiență în business, nu? Ca și noi, sigur te-ai lovit și tu cu capul de asta.  Ai învățat din greșeli, uneori repetate și poate ai înțeles rolul specializării.

De multe ori aud spunându-se că pe la noi, pe aici prin România, prețul și calitatea nu prea se întâlnesc acolo unde trebuie. Specialiștii pun asta pe seama productivității care afectează costul și implicit prețul. Perfect adevărat. Talentul, din păcate, are un preț cam mare.

Timpul înseamnă bani, nu?
Am mai vorbit despre asta. Să zicem că atunci când vrei să faci singur recrutări pentru oameni buni în afacerea ta, fără o firma specializată, o să pierzi o grămadă de timp încercând să faci un anunț aparent bun, să ai o fișă de evaluare aparent relevantă, să ai interviuri aparent eficiente și în cele din urmă să crezi că ai găsit oamenii aparent potriviți. O grămada de timp irosit pe încercări aparent pline de talent antreprenorial. Și dacă rezultatul final nu confirmă acest efort, o iei de la capăt, aparent mai priceput. Alt timp, alți bani. Eficiență?

Nu mai lungim discuția. Morala acestui episod cu antreprenoriatul în România este că talentul trebuie folosit ca o specializare pe un domeniu. În rest, există specialiști care te pot ajuta să faci performanță. Costul specializării este cu mult mai mic decât al talentului multiplu. Punct.

De săptămâna viitoare, părăsim plaiul mioritic și vom vedea cum arată antreprenoriatul la vecinii noștri din Ungaria. Sunt ei mai serioși sau doar par mai serioși? Sunt mai eficienți sau par mai eficienți?

Dar până atunci, îți dorim o săptămână cu talent pe o specialitate. Atât!

Suntem echipa Geseidl și împreună cu tine căutăm soluții inteligente pentru dezvoltarea afacerilor în România. Nu este greu, nu este imposibil. Trebuie doar să concentrăm pe acțiuni cu adevărat importante.

www.geseidl.ro

About Us

geseidl logo

Smart solutions for business development in România

Geseidl Consulting Group

Str. Ana Ipătescu, Nr. 20, Cod 100337,
Ploiești, Prahova, Romania

Copyright ©2017-2024 Geseidl Consulting Group. All Rights Reserved.